Tym razem Bobolice 14.07.2013

Bobolice

Bobolice Zamek
Kochani!! Cały ubiegły rok trenowaliśmy mocno nasze nogi. W tym roku jest podobnie. Jeżdzimy po naszej przepięknej Jurze ale nigdy nie zapuszczalismy się dalej jak 60 kilometrów. Myślę żę nadszedł czas na dłuższą trasę. Proponuję Wam Zamek w  Bobolicach. Królewski Zamek Bobolice został zbudowany przez Króla Polski Kazimierza Wielkiego najprawdopodobniej ok. 1350-1352 roku. Należał do systemu obronnego zachodniej granicy państwowej Królestwa Polskiego. Zamek miał bronić od najazdów ze strony Śląska, będącego terytorium granicznym Królestwa Czech. Zamek jest częścią fortyfikacji zwanych Szlakiem Orlich Gniazd. Pod koniec XX wieku, rodzina Laseckich - obecnych właścicieli Zamku - podjęła mapawyzwanie uratowania tego zabytku przed całkowitą zagładą. Co z tego wyszło zobaczycie na własne oczy. Zapraszamy zatem w niedzielę 14 lipca 2013 o godz 7.30 obok Rossmana (Jagiellończycy). Trasa prowadzić będzie: Olsztyn,Biskupice,Zaborze, Przybynów, Żarki, Leśniów, Kotowice, Mirów, Bobolice. Następnie powrót przez Niegową, Złoty Potok, Pabianice i tam wjedzimy sobie w las i dalej przez piękne Sokole Góry wrócimy do Olsztyna. Z Olsztyna przez Skrajnicę do Częstochowy.Trasa liczy ok 80 km i jest łatwa. Po drodze oczywiście kilka przerw na posiłek. Prosimy zabrać ze sobą trochę funduszy na obiad i zimne napoje. Serdecznie Zapraszamy

Przejechaliśmy 104,5 km . Jesteście wielcy!!! Fotogaleria proszę klikać więcej

.